top of page

Koud waterrr en de voeten bloot

Bijgewerkt op: 3 dec. 2021

"Ademen, koud water en blote voeten"Zoals beloofd wil ik nog verder ingaan op de gezondheidseffecten van baden in koud water. Maar ook ademen en blote voeten kunnen in deze serie niet ontbreken. Ik heb dit zelf mogen ervaren en ook wetenschappelijk is het genoeg aangetoond. Ik weet dat veel mensen het belangrijk vinden dat  "iets" wetenschappelijk aangetoond kan worden, daarom belicht ik dat aspect ook. Maar door mijn persoonlijke ervaring hiermee, zie ook mijn blog "alleen als ie ijs en ijskoud is", is dat voor mij enkel bijzaak geworden.

"de hormonale ontwikkeling van adrenaline resulteert in een lager percentage ontstekingseiwitten in het bloed en een hoger percentage ontstekingsremmende eiwitten", "verlaagde ontstekingswaardes gaan gepaard met een verhoogde pijngrens" {W. Hof}

De koude therapie in het meer heb ik vanaf mei vervangen door circa een uur zwemmen in de Amstel in warm water, uiteraard vrijwillig, geen straf, maar ik verlang wel weer naar de frisse meertjes. 

De aanleiding voor mij om frisse meertjes in te duiken is toch wel geweest dat ik zelf in een totale oververhitting terecht kwam, tijdens en na mijn relatiecrisis in 2019. Totaal verward, mijn hart, ontredderd en vol ongeloof kwam ik begin 2020 tiny (28m2) 6-hoog in de stad te zitten. Ik woonde daar nog geen 4 weken met tegenzin in een overlevingsstand, weinig vet meer op mijn botten, ik bedoel ik was flink wat kilo's afgevallen, toen daar nog een wereldwijde crisis achteraan kwam. We weten allemaal welke. Ik had nog een uitlaatklep in mijn werk, maar ook dat stopte. De deuren moesten dicht. 

Hartenpijn
Weer alleen, tiny op 6 hoog, hartzeer, geen inkomsten, geen werk, geen fysieke contacten meer want daar kon je mogelijk "dood" van gaan of anders wel heel erg ziek van worden....dat was best veel in één keer. En toen wist ik het, voor het eerst in mijn leven, eigenlijk echt even niet meer! Er was paniek en angst en elke ochtend met enorme pijn in mijn buik werd ik wakker. 

Achteraf gezien zat dat nerveuze gevoel in mijn buik er bij tijd en wijle altijd al, al in mijn kindertijd, maar nu was het zo erg dat ik er niet meer omheen kon. Gelukkig was er in die periode een goede vriendin die ik elke ochtend belde en samen deden we Kum Nye om de dag door te komen. Dat is een soort boost yoga voor in de ochtend op nuchtere maag. Een hap kreeg ik sowieso niet door mijn keel. In dat eerste half jaar van 2020 van pure onzekerheid was ik er zeker fysiek, geestelijk en emotioneel niet aan toe om het ijskoude water in te gaan. Als iemand mij dat in die periode geadviseerd had, zou ik daar veel weerstand bij gevoeld hebben. Maar zoals vaak in het leven komt alles op het juiste moment. Als je mijn eerste blog ook gelezen hebt dan weet je het...

GEZONDHEID IS SIMPELER DAN JE DENKT.
ADEMEN, KOUD WATER EN BLOTE VOETEN, MENSEN.

...De gezondheidseffecten hiervan zijn echt eindeloos te noemen. In de reguliere zorg is dit inmiddels ook al wat meer regel dan uitzondering. Zo worden mensen die in coma liggen onder onze normale lichaamstemperatuur gehouden om zo de schade aan de organen te beperken m.n. voor de hersenen. Maar dat wordt al heel lang zo gedaan.
Sinds kort wordt de koude therapie ook ingezet bij allerlei darm ‘aandoeningen’ zoals prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn en nu ook bij Diabetes type 1 en 2 worden er goede resultaten behaald. Zelfs met verlaging van medicatie en bij een aantal mensen is er geen dure medicatie meer nodig.
Koud water is sowieso een boost voor je immuunsysteem. En dat kunnen we in de wereld van nu goed gebruiken. Intuïtief zeg ik dat niet alleen lichamelijke aandoeningen ermee verminderen of zelfs verdwijnen. Maar eigenlijk begint het allemaal met het bereiken van een rustige geest en vertrouwen, namelijk omdat onze ON-rustige geest al deze aandoeningen teweeg brengt. 

Het nemen van Shiatsu behandelingen is overigens een goed begin om een rustigere geest te krijgen en de zorgverzekering dekt een groot deel van de behandeling.

Zo wil ik eigenlijk ook depressie, burn-out, overgang en andere verwarrende aandoeningen aan het lijstje toevoegen…
En de Shiatsu theorie zegt het ook al Yin (kou) en Yang (warm). Yin kan niet zonder Yang en vice versa…
Eigenlijk zijn wij mensen over het algemeen oververhit geraakt. Een ware barbecue. Angst, paniek, onzekerheid, prikkelbaarheid, woede, boosheid, onrust, geïrriteerd zijn, stress, blessures en ontstekingen, alcohol, huidaandoeningen, welvaartziektes, burn-out wat letterlijk opgebrand betekent "dus dan heb je flink in de fik gestaan", maar ook schuld -en schaamtegevoelens veroorzaken teveel hitte in je lijf. 

Dus is mijn advies, boek een Shiatsu behandeling. 
En ga ook het koude water in of neem een koude douche en loop zoveel mogelijk op blote voeten om te aarden. Het lopen op blote voeten vult je lichaam met een negatieve elektrische lading waarvan we doorgaans tekort hebben omdat we op synthetische materialen lopen. Daardoor ontstaan laaggradige ontstekingen in het lichaam (hitte), die op langere termijn chronisch kunnen worden. Hielspoor is een aandoening die ik als therapeut vaak tegenkom, net als frozen shoulders en pijn in de achillespees. En dit zijn eigenlijk alleen nog maar de laaggradige ontstekingen. 

Net als dippen in koud water heeft het lopen op blote voeten in het gras, op de aarde, op het strand of waar dan ook zeer goede gezondheidseffecten. Voor de wetenschappelijke onderbouwing hiervan verwijs ik je graag naar {Clint Ober, grounding}

In Frankrijk, de Vogezen, heb ik voor het eerst...nou ja in mijn kindertijd heb ik vast ook veel op blote voetjes mogen lopen. Nu snap ik ook pas waarom veel kleine kinderen hun schoentjes niet aan willen en ze zelf weer uittrekken. Dat is toch aandoenlijk. Kinderen weten eigenlijk vaak van nature wel wat goed voor hen is. Ze lopen graag op hun blote voetjes om te aarden.

...in Frankrijk, afgelopen zomer, heb ik dus het Wolvenpad op blote voeten gelopen en kwam ik op dat pad ook zeer koude bergwatervallen tegen. Wat een fijne ervaring was dat. Maar nog leuker was het dat ik met mijn enthousiasme meer mensen onder de waterval heb kunnen praten en veel kinderen om mij heen spontaan hun schoenen uittrokken om op blote voeten mee te wandelen. 

En niet onbelangrijk, de nerveuze spanning in mijn buik en stress zijn nu meer uitzondering dan regel geworden...

# als je de koude therapie graag wil uitproberen en als je voelt dat je daar wat begeleiding bij nodig hebt? Dan help ik je natuurlijk met alle liefde.

Ik wens je een liefdevolle dag 43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page